2009. augusztus 4., kedd

Egy medve elégetése, tiltakozásul az atom fegyverek ellen...


Dettre Gábor filmrendező barátomat, jó pár héttel ezelőtt felkérte a Humanista Fiatalok egyesülete, hogy a Világbékemenet részeként történő nukleáris fegyverek elleni demonstrációjukat propagálandó készítsen pár tv és internet szpotot.
Gábor tucatnyi ötlettel hozakodott elő, amelyeknek, idő híján, sajnos csak töredékét tudta megvalósítani, és felkeresett Gabit és engem, hogy nincs-e kedvünk segíteni neki? Mi persze örömmel igent mondtunk.
Az ötletek közül az egyik legdurvábbat is megvalósítottuk: felgyújtottunk egy liszttel teli akváriumba belógatott plüssmackót.

A felvételeket a Búgó Csigaházban és annak környékén rögzítettük, ugyanis a mackót, (mint a képen is látható) beültettük a zöldbe, hogy mintegy a rousseaui parancsnak engedelmeskedve visszatérjen a természetbe.


Gabin, akit már több képről ismerhettek, és rajtam kívül a stáb következőkből állt (balról jobbra): Szigeti Judit (HFE képviseletében, werkfotó és minden más) az előtérben ülő Dettre Gábor (rendező, operatőr), Szigeti Balázs (HFE, werkfotó, pirotechnika - a történethez hozzá tartozik, hogy Balázs vette azt az acetont, amivel átitattuk szegény mackót...sajnos elfeledkezve arról, hogy az aceton gyorsan párolog, így amikor Balázs benyúlt, hogy meggyújtsa, az egész akvárium belobbant, lepörkölve a szőrt a karjáról)

Az akváriumos képet Judit készítette, így nézett ki az akvárium a medve begyújtása előtt. Az alja belisztezve, üveggolyók rászórva, középen egy kagyló, ami felett lóg a medve megidézve többek közt Boticelli Vénuszát. Nem mellesleg a védtelen teremtés egy iszlám olvasóra van felfüggesztve...A baloldalon látható hajszárítót Gabi tartotta, ugyanis az eredeti elképzelés szerint a maci viharban lebeg e szürreális táj felett, és ezzel generáltuk a vihart, nem kevés lisztet elégetve. Sajnos a vihar a szpotból kimaradt.
A másik képen: Gábor még pár közeli képet készít az akvárium lisztes, szenes aljzatáról a medve elégetése után.


Ez pedig hősünk a tűz után, igencsak eldeformált állapotban. A vicc az egészben az, hogy bár elégettük, leöntöttük vízzel, napokig hagytuk a napon rohadni a forgatás után, ha megnyomjuk a hasát továbbra is vígan ( és rendkívül idegesítő hangfekvésben) csicsergi, hogy:I love you!!!

A Hirosima emléknap augusztus 6-án lesz Budapesten, a Kossuth téren este hat órakkor.
Állj ki te is az atomfegyverek leszereléséért!

A szpotok egy része remélhetőleg látható lesz majd a televízióban is, de addig is az interneten, további információkkal egyetemben, a következő linken tekinthetők meg:
http://www.vilagbekemenet.hu/portal/index.php/aktualitasok/398-etuedoek-a-hirosima-napraNincsenek megjegyzések: