2010. március 14., vasárnap

Scangram?



Na most ugye van az az eljárás, amikor közvetlenül a fényérzékeny felületre (fotopapír) helyezünk tárgyakat és megvilágítjuk őket, és mikor a képet előhívjuk, láthatóvá válik a tárgyak lenyomata. Ezt nevezzük fotogramnak.

De mi lesz a fotogram sorsa a XXI. században, amikor a digitális technológia kiszorítja az ilyen analóg, kézi eljárásokat? Mivel tudjuk helyettesíteni? Melyek az új fényérzékeny felületek, a fényképezőgép CCD-jén kívül? Két lehetséges válaszunk lehet. A fénymásoló és a scanner. Először azt hiszem fénymásolóval próbálkoztam. A Szegedi Egyetemi Könytár másolójában csináltam két képet (rengeteg próbálkozás után) egy A/3-ast és egy A/4-est. Előbbi sajnos valahol elkallódott, mert nem találtunk neki elég nagy keretet és elraktuk, hogy majd egyszer... Egy barátom úgy jellemezte, hogy olyan, mintha egy kép lenne a depeche mode-os autószerelők bulijáról. A másik azóta is kint lóg a kollégiumi szobában, bekeretezve, elsőre semmi furcsa nincs rajta, csak utólag tűnik fel, hogy néhány ujjam abnormálisan hosszú rajta.

Ezeket Gabiéknál csináltam egy öreg, gyenge fényű szkenneren. A dolog érdekességét az adja (legalábbis számomra), hogy míg a fotogram esetén a tárgyaknak csak az "árnyéka" látható itt a tárgy a maga konkrétságában szerepel. Ettől a dolog sokkal direktebbé válik, ami egyszerre hat elidegenítően, de ugyanakkor a megformálás, a kompozícióba rendezés új dimenziót is ad a képen szereplő objektumoknak.

Bocs, hogy megint régi képet posztolok, de mostanában nem igazán van időm fotózni, és a nem rég készült nagyobb sorozatok is sok időt vennének el most, mire teljesen átnézném őket... szóval most még ez lesz... kb április végéig...

Nincsenek megjegyzések: