2010. május 9., vasárnap

Vonatozás - újra






Elég rég volt már, hogy erre jártam... Látom azért néhányatok nem adta fel a dolgot és az uborkaszezonban is be-be nézett.
Eltelt némi kis idő, ami alatt nekem nem állt módomban fotográfiával foglalkozni (csak közvetve) és ez nagyon jót tett, ugyanis sok mindenre rájöttem a fotóimat nézegetve.

1. Javarészt azért nem működnek, mert színesek.
2. Javarészt azért nem működnek, mert mozgásban gondolkozom. (A sok bemozdulással foglalkozó kép is ezért van - a stabilizált lendület és száguldás, mi lehetne ennél nagyobb oximoron?)
3. Javarészt azért nem működnek, mert az általam érdekesnek tartott téma (formák és vonalak) leginkább fekete-fehérben érvényesül, ugyanis a színek eltűntével a formák jobban érvényesülnek. A színes képnél a formákon túl a színeket is arányaiba kell hozni, amire nem figyeltem... egész egyszerűen azért mert a színek nem igazán érdekelnek, szemben a formákkal. Mármint a fotográfiában... ha filmet készítenék, akkor csakis színeset.

Ezeket a képeket eredetileg színesben lőttem el, de aztán átraktam grayscale-be és akkor rá kellett jönnöm, hogy mindig is fekete-fehérek voltak! És sokkal jobban tetszenek így és sokkal jobbnak is érzem őket, mint sok más eddigi képemet. Visszatekintve egyébként a legjobbnak gondolt képeimen kevés szín van és erős kontrasztok (ami szintén a színek ellen dolgozik). Na azért nem mintha ezek húde egyediek lennének, és ez nem a "végre megtaláltam a stílusom" poszt. Attól még messze vagyok. De abban biztosak lehettek, hogy a jövőben több fekete-fehér képpel találkoztok majd itt.

3 megjegyzés:

Gergő írta...

Fekete-fehér VS színes: attól függ. A szilveszteres képek például egyértelműen színesben jók, meg tudnék még példát mondani. Ettől függetlenül hozzám a fekete-fehér áll közelebb, szóval örülök, hogy ilyen képekből most majd több lesz. De azért kísérletezgess is, ne ragadj le egyvalaminél.

Mráz István [Space] írta...

jelenleg pont a fekete-fehér kísérleteim tárgya. meglátjuk meddig működik. jelenleg sokkal jobban érzem magam, hogy fekete-fehéret használok. úgy érzem sokkal jobban átjön, amit akarok csinálni. csak lenne idő rendszeresen fényképezni!
lehet egyébként, hogy majd kifejtem bővebben, hogy miért tartom úgy, hogy a szín a filmezés eszköze és a fekete-fehér pedig a fotográfiáé (bár részben már itt is utaltam rá).

Gergő írta...

Asszem értem, hogy mire gondolsz, bár én filmekben is a fekete-fehéret preferálom. Ettől még írhatnál a teóriádról itt a blogodon!