2009. december 30., szerda

Menjetek BBS kiállításra!


Idén 50 éves a Balázs Béla Stúdió, mely a világon egyedülálló szerkezeti felépítésével és, tagjainak szabad gondolkodásával jó harminc éven át bomlasztotta a Kádár-rendszert és úgy általában feszegette a filmkészítési és filmnézési határokat egyedülálló filmjeivel. A stúdiót eredetileg a frissen végzett filmművészeti főiskolások gyakorló pályája volt (bármit készíthettek, bárhogyan - a stúdiónak nem volt bemutatási kötelezettsége, így ha egyes filmeket be is tiltottak, az nem jelentette azt, hogy végleg... bizonyos idő után elő lehetett venni őket és vetíteni, ha csak szűk körben is), majd a hetvenes évektől a magyar alternatív, underground (ún. 2. nyilvánosság) értelmiségiek és művészek tömörítőhelye is. És mivel ez utóbbi figurák nem tartoztak a hatalom kedvencei közé, a sorozatos betiltások, és eldugott vetítőkbe száműzés miatt, filmjeiket eddig csak elvétve láthatta a nagyközönség.

Eddig! Ugyanis 2010 február 21-ig bárki megnézheti az eddig (jelentős mértékben) digitalizált archívumot a Műcsarnokban rendezett kiállításon. Igazi multimédiás gyönyör. Falra vetítések, kis tévéken zajló vetítések, szabad szörfözés és videózás az archívumban az erre a célra felállított számítógépeken, valamint rengeteg fotó és kapcsolódó háttéranyag és betekintés a stúdió alkotóinak egyéb képzőművészeti tevékenységeibe!

Diákoknak 700 Ft, felnőtteknek gondolom 1400 Ft! Viszont! Ha egyszer jegyet váltotok a kiállításra, kaptok hozzá egy karszalagot, amivel a kiállítás bezárásáig korlátlan alkalommal újra látogathatjátok azt! Jól gondoljátok meg, mert megéri!
Részletes program a Műcsarnok honalapjáról letölthető pdf-ben.



4 megjegyzés:

Gergő írta...

Ez kurvajól hangzik... Te már megnézted?

Mráz István [Space] írta...

aha, én már voltam... de szerintem ott leszek januárban sokat. elmehetünk együtt, csak szólj, hogy mikor érsz rá!

Mráz István [Space] írta...

ja, egyébként ezeket a képeket én készítettem a kiállításon...

Gergő írta...

Oké mehetünk.